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Section 26 
Districts – Lot Requirements - Standards 

 
26.1 Establishment of Districts: For the purpose of these Regulations the town of Clinton is hereby 

divided districts.  Section 26 and 27 list the uses and bulk lot requirements: 
 
26.1.1 Districts that allow a minimum lot size of thirty thousand square feet (30,000 sq. ft.) 

or less per lot may require a larger lot size under certain conditions as indicated in 
Subsection 26.4.3 or 3.14.1. 

 
26.2 Zoning Map: The boundaries of these districts are hereby established as shown on a map 

entitled “Zoning Map of the Town of Clinton, Connecticut” adopted June 10, 1965, effective 
June 15, 1965, including any subsequent amendments thereto, which map is hereby declared 
to be part of these Regulations and is herein after referred to as “Zoning Map”. 
 
26.2.1 Interpretation of the Map: Where a question arises as to exact boundaries of a 

district, the boundary shall be determined by the Commission. 
 

26.3 Zoning Schedule: The schedules entitled “Schedule of Uses by District” and “Lot 
Requirements by District” including any subsequent amendments thereto, is hereby declared 
to be a part of these Regulations and is hereinafter referred to as the “Schedule”. 
 
26.3.1 Uses listed in the Schedule are permitted or prohibited in accordance with the 

following designation and procedure.  Uses not listed are prohibited. 
 
(a) “P” means a use permitted in the district as a matter of right after approval of 

a Zoning Permit from the ZEO. 
 

(b) “X” means a use prohibited in the district. 
 

(c) “SP” means a use permitted in the district, subject to approval of a Site Plan 
by the Clinton Planning and Zoning Commission in accordance with Section 10. 

 
(d) “SE” means a use permitted in the district, subject to approval of a Special 

Exception from the Planning and Zoning Commission in accordance with the 
provisions of Sections 11 and 12. 

 
26.3.2 Prohibited Uses: No land, building or other structure in any district shall be for a use 

not specified as permitted in this Section. 
 

26.4 Setbacks: No building or other structure shall extend into any setbacks required by these 
Regulations, except as follows: 
 
26.4.1 Permitted signs as specified in Section 34. 
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26.4.2 Marquees, canopies, eaves, open fire escapes and similar projections without 
projecting walls may project not more than five feet (5’) into the required setback 
area provided that it does not adversely impact the public health or safety. 

 
26.4.3 In Residence Districts and the Village Zone, an unattached accessory building or 

structure, not exceeding fifteen feet (15’) in height and one hundred square feet 
(100 sq. ft.) in floor area, may extend to within ten feet (10’) of any property line 
but shall not extend into the area required for setback from a front property line. 

(Amended 11/1/2012) 

26.4.4 All lots of the following subdivisions that were developed as either Conservation 
Subdivisions or Planned Residential Cluster Developments shall have the following 
setbacks: 
 
(a) Sub. 94: Fox Hill; Sub. 117: Kenilworth IV; Sub. 127: Kenilworth V; Sub. 227: 

Pembroke West; Sub. 230: Stonewall Acres; and Sub. 264: Taylor Ridge.  These 
Subdivisions are shown on the Zoning Map. 
 

(b) Front Setback:  Thirty Feet (30’) 
Side Setback:  Fifteen Feet (15’) 
Rear Setback:  Thirty Feet (30’) 
 

(c) Any Conservation Subdivision approved after January 1, 2005 shall utilize the 
setbacks provided in Section 12.9 of these Regulations. 

 

26.5 Lot Area, Shape, Access and Frontage Requirements: 
 
26.5.1 Area and Shape:  

 
(a) East lot shall have a minimum area as specified for the district in which the lot 

is located and shall be of such shape that a square with sides equal to the 
minimum frontage requirements can be placed on the lot in an area (exclusive 
of those spaces created by front and rear line setbacks) capable of supporting 
the principal building or residence. 
 

(b) Lot widths may not narrow to less than seventy percent (70%) of the minimum 
frontage and then widen to accommodate the minimum square. 

 
(c) Wells, septic systems and reserve areas for one hundred percent (100%) 

leaching field expansion shall be provided on the lot. 
 
26.5.2 Lots of Record; In any zoning district in which single-family dwellings are permitted, 

notwithstanding limitations imposed by other provisions of these Regulations, a 
single-family dwelling and customary accessory buildings may be erected or 
reconstructed on any single lot of record at the effective date of adoption of 
amendment of these Regulations. 
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(a) This provision shall apply even though such lot of record fails to meet the lot 
and area requirement for the district in which it is located, but shall conform 
to Section 26.4.4 and Section 29.2 of these Regulations. 
 

26.5.3 Areas of Special Concern:  
 
(a) In Districts requiring thirty thousand square feet (30,000 sq. ft.) and less per 

lot where the soil is designated “Severe” for septic tank absorption fields, as 
reported in the USDA Soil Survey of Middlesex County, Connecticut, and as 
more fully described in the State of Connecticut Public Health Code, Section 
19-13-B103d(e), the minimum lot area shall be at least one (1) acre of which 
there shall be at least thirty thousand (30,000) contiguous square feet of dry 
land.   
 

(b) The Commission may require a minimum lot area of two (2) acres lying on an 
aquifer or recharge area for a public water supply or within five hundred feet 
(500’) of a public water supply reservoir or well. 

 
26.5.4 Access and Frontage: Each lot shall have access to and frontage, as specified in the 

Lot Requirement Schedules, on an accepted Town road, approved subdivision road 
or highway as recorded in the Clinton Land Records and/or shown on the current CT 
Department of Transportation Map TR-27, except: 

(Amended 11/1/2012) 

(a) Access to a rear lot shall be in accordance with Section 12.10 or 12.8 of these 
Regulations. 
 

(b) A lawful non-conforming lot, as defined in Subsection 3.13.1 and 3.15.2(b) 
shall not be excluded under this Section for failure to meet access and frontage 
requirements. 

 
(c) Frontage for a corner lot shall be the street lines with applying minimum 

frontage requirements as set forth in the Lot Requirement Schedules shall 
apply to both streets. 

 
26.5.5 Determination of Compliance:  

 
(a) In determining compliance with minimum lot area and shape requirements, 

land subject to easements for drainage facilities and underground public 
utilities may be included. 

 
(b) No street or highway easement or vehicular access, private right-of-way for 

vehicles, or easement for above ground public utilities may be included. 
 

(c) Conservation easements may be included, but may not exceed twenty percent 
(20%) of the minimum lot requirement. 
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(d) Areas consisting of inland wetlands, tidal wetlands or watercourses, as defined 
in Section 3, shall not be used in computing lot area in zones requiring sixty 
thousand square feet (60,000 sq. ft.) or less per lot.   

 
(e) In zones where minimum lot area exceeds sixty thousand square feet (60,000 

sq. ft.) inland wetlands, watercourses or tidal wetlands may be included to 
meet the minimum lot area in excess of sixty thousand square feet (60,000 sq. 
ft.) but in no event shall exceed twenty-five percent (25%) of the minimum 
zone requirement. 

 
26.6 Corner Lots: On any corner lot there shall be no building, structure, fence, wall or planting in 

excess of three feet (3’) in height, as measured from curb line, located within a triangular 
space on the lot bounded by the two intersecting street lines and a straight line connecting a 
point fifty feet (50’) from the intersection so as to obstruct a clear line of sight across the 
triangle. 

 
26.7 Coverage and Bulk:  

(Amended 1/1/2015 – Section 25.4.3 deleted) 

26.7.1 The aggregate lot coverage of all buildings and other structures on any lot shall not 
exceed the percentage of lot area specified in the Lot Requirement Schedules.   

(Amended 11/1/2012) 

26.7.2 The total floor area of all building and other structures on any lot, excluding 
basements, shall not exceed the percentage of lot area specified in the Lot 
Requirement Schedules. 

(Amended 11/1/2012) 

26.8 Special Buffer Requirements:  
 
26.8.1 The intent of this buffer is to prevent easy access and to diminish as much as 

possible or eliminate sight, sound and odors from Businesses, Industrial and Marine 
Zones in or onto abutting residentially zoned property as viewed from the second 
floor living area of existing or potential residential structures.  This applies to all 
projects, whether requiring a Zoning Permit, Site Plan approval, or Special Exception 
approval. 
 
(a) A buffer of at least fifty feet (50’) in width running continuously along the 

property line shall be established along the residentially zoned properties 
abutting any Business, Industrial and/or Marine Zones.   

(Amended 11/1/2012) 

(b) At five feet (5’) to fifteen feet (15’) of depth comprised of two (2) rows of 
suitable deciduous trees of minimum three inch (3”) caliper, DBH (diameter 
breast height), or evergreen trees eight feet (8’) in height, spaced fifteen feet 
(15’) apart and staggered in rows fifteen feet (15’) apart.  The space between 
trees shall be filled with evergreen or deciduous shrub underplanting.   

(Amended 11/1/2012) 

(c) At fifteen feet (15’) to fifty feet (50’) of depth comprised of mixed plantings of 
suitable evergreen and deciduous trees, arranged in natural groupings, with 
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tree quantity based on an average of one tree (minimum two inch (2”) caliper 
DBH for deciduous, six feet (6’) high for evergreen) per three hundred square 
feet (300 sq. ft.) of buffer area.  The space between trees or tree groupings 
shall be underplanted with evergreen or deciduous shrubs, with quantity 
based on one shrub per two hundred square feet (200 sq. ft.) of buffer area.  
Up to one-third (1/3) of the buffer area may be covered with grasses or ground 
cover. 

(Amended 11/1/2012) 

(d) Use of existing natural growth for buffer areas is encouraged and such areas 
may be augmented with additional trees and shrubs to achieve the required 
density set forth in the previous paragraph. 

(Amended 11/1/2012) 

(e) All types of landscaping materials shall be approved by the ZEO.  All 
landscaping trees, shrubs and fences must be maintained and repaired or 
replaced within thirty (30) calendar days of notification of such by the ZEO. 

(Amended 11/1/2012) 

26.8.2 Tidal Wetlands Buffer: A resource protection buffer of no less than fifty feet (50’) 
shall be established along the upland edge of any tidal wetland as defined by CGS 
Section 22a-29(2), thereby requiring a minimum buffer of fifty feet (50’).  The width 
of the buffer shall be measured inland from the upland edge of the tidal wetlands 
except in the case of wetlands bordered by slopes greater than 25% in which case 
the buffer shall be measured inland from the top of the slope. 
 
(a) The following uses and activities are prohibited within the buffer: 

 
(1) New building construction that increases the building area or footprint 

including minor additions to existing buildings. 
 

(2) Detached accessory buildings such as garages and sheds. 
 

(3) Pools, tennis courts, patios and terraces. 
 

(4) Driveways, parking areas and other impervious surfaces. 
 

(5) Seawalls, bulkheads, retaining walls, landscaping walls or similar 
structures. 

 
(6) Grading, excavation or filing, including the construction of new septic 

systems. 
 

(7) Land clearing, except for minor clearing to allow for appropriate 
landscaping.   

 
(8) Dumping of lawn clippings and other wastes. 
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(9) The application of fertilizers and/or pesticides except when necessary 
to address public health issues as determined by the local health 
official and/or State Department of Health Services or to control an 
infestation of invasive vegetative species if authorized by the local 
Conservation Commission. 

 
(10) The establishment of new lawn areas, and 

 
(11) Extensive clearing or pruning. 

 
(b) The following uses and activities are permitted and/or encouraged within the 

buffer area: 
 
(1) Preservation of existing native vegetation, including shrubs and trees. 

 
(2) Removal of invasive species and replacement with native species. 

 
(3) Elimination and/or minimization of mowing to encourage a variety of 

native species including shrubs and trees, and  
 

(4) Planting of native vegetation. 
 

(c) This regulation does not prohibit the continued use, reconstruction or 
renovation of any septic disposal system, building or other improvement in 
existence on the effective date of the regulation (March 1, 2005) nor does it 
prohibit the construction of new improvements necessary for the function of 
water-dependent uses as defined by CGS Section 22a-93(16) except when 
those improvements can functionally be located outside the buffer area. 

 

26.9 Excavation and Grading: There shall be no excavation and removal from any lot, and no 
grading or dumping on any lot, of any earth, loam, topsoil, sand, gravel, clay or stone, except 
as provided in Section 12. 
 

26.10 Signs: All signs shall conform to the requirements of Section 34. 


